beats by dre cheap

TURSKA OPET MEĐU NAMA

Zemlja sa deset miliona Bošnjaka

image

SARAJEVO - Okupivši početkom maja u Bursi gotovo 150 novinara iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske na Prvom medijskom forumu balkanskih zemalja, Turska je pokazala da ozbiljno nastavlja svoju političku inicijativu u jugoistočnoj Evropi. Globalne ambicije Turske, naglasio je još 2001. ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu, kada je napisao dokument „Strateška dubina".

Kako su iz Generalne direkcije za medije i informisanje i Centra za strateška istraživanja Ministarstva vanjskih poslova Turske još tokom priprema za forum naglašavali, uloga novinara u očuvanju mira je od ključne važnosti na ovim geografskim prostorima gdje su se tokom historije događali brojni sukobi i ratovi.

Balkanski ratovi su iza nas, a iz bolne prošlosti valja izvući lekcije. O tome se ponešto govori i u završnoj deklaraciji iz Burse. Iako u pravilu takvi dokumenti brzo padaju u zaborav, činjenica da su se novinari sa ovih naših nemirnih prostora jednoglasno složili oko njenog sadržaja govori u prilog novoj atmosferi koja polako ovladava na jugoistoku Evrope.

Poruke iz deklaracije su nedvosmislene - podrška u izgradnji ideala mira, podizanje demokratske svijesti, njegovanje multikulturalizma i tolerancije u procesu evroatlantskih integracija je zadatak kojem će mediji biti posvećeni.

Turska je organizujući Balkanski medijski forum demonstrirala i svoju političku i ekonomsku moć. Vrijeme Otomanske imperije, koja je ostavila snažan trag u ovom dijelu svijeta, davno je prošlo. U posljednjih stotinu godina promijenilo se mnogo toga. I Turska se mijenjala kroz prošlo stoljeće, a taj proces i dalje traje. Turska je članica NATO-a i „vječiti" kandidat za ulazak u Evropsku uniju, što ih, izgleda, mnogo ne uzbuđuje.

Danas je to moćna ekonomija. Prema podacima Svjetske banke, turska ekonomija se nalazi na 17. mjestu u svijetu, sa bruto domaćim proizvodom BDP od gotovo 617,1 milijardu dolara (465,6 milijardi eura).

U toj zemlji živi 72 miliona ljudi, čija je prosječna starost 28,5 godina, što je čini najmlađom populacijom u poređenju sa 27 zemalja Evropske unije. Šezdeset jedan posto populacije starije je od 34 godine. Na 143 univerziteta i u ostalim visokoškolskim ustanovama studira oko 450.000 studenata.

Nakon Austrije, Slovenije i Njemačke, Turska je četvrti investitor u Bosni i Hercegovini. Podaci Agencije za unapređenje stranih investicija govore da je ukupan iznos turskih investicija od maja 1994. do decembra 2009. iznosio 115 miliona eura. Turkish Airlines je od kraja 2008. vlasnik i 49 procenata aviokompanije BH Airlines.

Prostora za saradnju ima još mnogo. Tome u prilog govori i podatak da u Turskoj živi između osam i deset miliona Bošnjaka, a samo u Bursi ih je oko 40.000. Ti ljudi su i danas vezani za naše prostore. Međutim, potrebno je stvarati povoljniji politički ambijent u BiH i zemljama regiona kako bi investicije, ne samo iz Turske, počele stizati. Ako u tome skup u Bursi pomogne, uspjeh je potpun.

Omer Begova Bašča ba
http://omerbegovaca.blogger.ba
11/05/2011 12:32